Minor 2 - Leerkracht in opleiding (lio)

Minor 2 is de Minor waar je als student je hele opleiding naar uitkijkt: een half jaar lang je eigen klas runnen. Dit heb ik gedaan op OBS 't Ambyld in groep 6, met 16 kinderen was dit een klein en leuk groepje om de lio in te draaien. 

 

Ook bij Minor 2 komt een onderzoek kijken, dit onderzoek heb ik gericht op klassenmanagement. Want het mag dan een klein groepje zijn met 16 kinderen, het is wel een turbulente groep waarbij van alles gebeurt en ik in het begin echt met mijn handen in het haar kon zitten. Ik ben een leerkracht die heel graag een positieve en gezellige sfeer in de klas wil en dat was er simpelweg niet bij deze groep, mijn onderzoek is er dan ook op gericht op hoe als ik als leerkracht moet handelen om zo'n sfeer te verwezenlijken. 

Naast het maken van het onderzoek moesten er ook nog wat andere dingen gebeuren: 

  • Communcieren met ouders 
  • Groepsplan Taal
  • 360 graden feedback
  • Supervisie
  • POP

Deze onderdelen zal ik hieronder toelichten. De punten voor het toelatingsportfolio zal ik op een aparte pagina toelichten


Brede ontwikkeling - Stage 

Stage 

Mijn stage, van een half jaar, heb ik gelopen op OBS 't Ambyld. Deze school is te vinden in Terwispel, een klein dorp en daarmee dus ook een kleine school. Met zo'n 90 leerlingen is het een gemoedelijke plek waar je eigenlijk alle leerlingen kent, dit schept een gezellige en vertrouwde sfeer. Op deze school heb ik mijn Lio gedraaid in groep 6, een kleine groep met 16 leerlingen. Ideaal om mee te werken, zo'n kleine groep, zou je zeggen. Maar het was/is best een pittige groep, leerlingen reageren veel op elkaar en dit zorgt regelmatig voor veel onrust dit was dus voor mij best een uitdaging. 

Door het gedrag van de leerlingen en de onrust die daardoor ontstond heb ik mijn onderzoek gericht op klassenmanagement, ik wou namelijk gaan kijken hoe ik hier aan kon gaan werken met de leerlingen. Meer hierover bij het gedeelte 'smalle ontwikkeling'.

Tijdens de stage was ik onder andere verantwoordelijk voor het maken van de weektaak en het bijhouden van de groepsmap en de groepsplannen, dit vond ik wel meer drukte dan ik had verwacht. Maar ik heb ook nieuwe dingen de klas ingebracht, de leerlingen waren vrij snel door hun werk heen op een gegeven moment dus toen heb ik een Google poster gemaakt en een brievenbus. De kinderen mochten hier alle vragen die ze beantwoordt wouden hebben instoppen en per week gingen ze er dan mee aan de slag als ze hun werk af hadden, dit was heel leuk en ook mijn coach was enthousiast! 

Ik heb met veel plezier stage gelopen op deze school, niet alleen omdat ik mij thuis voelde in de klas maar ook om het gezellige en betrouwbare team waar ik mijzelf kon zijn en goed tot ontwikkeling kon komen! Mijn WCP'er en stagebegeleider hebben beide ook een stukje algemene feedback geschreven, dit is hieronder te vinden. 

LIO-functioneringsverslag Jasper Bos
PDF – 103,2 KB 357 downloads
Algemene feedback coach
PDF – 29,0 KB 307 downloads

De indicatoren heb ik deels met theorie en deels met ervaringen toegelicht. Dit is hieronder te downloaden. 

Uitwerking indicatoren - Minor 2
PDF – 116,5 KB 382 downloads

360 graden feedback 

Omdat je te maken hebt met ouders, kinderen, team en je coach was een andere opdracht om feedback te verzamelen van al deze personen.  Ik heb dit voor het team, coach en ouders gedaan in Google Forms zodat ik alle resultaten direct digitaal had en overzichtelijk kon maken in diagrammen. De kinderen heb ik gefilmd met stellingen over mij, mijn coach is hierbij gaan zitten en daar zijn hele leuke beelden uitgekomen! De kinderen waren heel eerlijk en ik heb ook daadwerkelijk iets aan hun feedback gehad, deze beelden mag ik helaas niet online zetten. De diagrammen van de ouders, coach en team zal ik hieronder wel uitlichten. 

Ik zoek de diagrammen uit waar ik het meest trots op ben of die ik het opvallendst vinden. Andere diagrammen kunnen op aanvraag natuurlijk altijd opgestuurd worden!

Feedback van het team

Bij het team waren eigenlijk alle stellingen die ik heb gegeven 'goed' of 'uitstekend' en daarom vond ik juist de aanvullende opmerkingen leuk om te lezen! 

Binnen het team heb ik alle ruimte gekregen om mij te ontwikkelen, ik voelde me hier op mijn gemak en durfde ook vragen te stellen. Uiteraard heb ik ook alle vergaderingen bijgewoond en hierdoor ben ik ook alleen maar beter tussen het team gekomen. 

Feedback coach

Mijn coach heb ik 24 stellingen voorgelegd, deels gebaseerd op de indicatoren die horen bij Minor 2. Daar is het cirkeldiagram uitgekomen wat hiernaast te zien is.

Mijn coach is een stimulerend persoon geweest tijdens de Lio, ik had een fijne samenwerking met haar. Problemen of moeilijkheden konden besproken worden en ik wist dat ik ook gewoon nog in opleiding was, als er een probleem was in de klas waar ik even niet mee om kon gaan kon ik bij haar terecht en dat was fijn! 

Ik kijk terug op een fijne samenwerking en gezien het cirkeldiagram is komt dat van twee kanten! 

Feedback ouders

Van de ouders heb ik ook feedback verzameld, ook hiervan neem ik ook de overige opmerkingen omdat ik dit leuk vond om te lezen! 

Met ouders heb ik meer contact gehad dan in mijn andere jaren als Pabo student, dit vond ik in de eerste instantie spannend maar ook heel leuk en leerzaam. Ik heb hele fijne gesprekken gevoerd met ouders, waar ik veel van geleerd heb maar ook voldoening uit gehaald heb. 


Smalle ontwikkeling - Praktijkonderzoek 

Mijn praktijkonderzoek ging zoals ik eerder noemde over klassenmanagement. Ik had van te voren verwacht dat ik echt bezig zou zijn met hoe de klas zich gedroeg en aan de hand daarvan zou gaan handelen. Er kwam echter uit dat ik vooral naar mijzelf ben gaan kijken, wat voor gedrag heb ik eigenlijk in de klas en wat kunnen leerlingen daarmee? De onderzoeksvraag waar het hele onderzoek omheen is gebouwd is:

Wat zijn handelingen die ik als startend leerkracht kan gebruiken om te bouwen aan een positief klassenmanagement?

Ik ben er tijdens dit onderzoek vooral achtergekomen dat ik strenger moet worden, dit is iets wat ik wel vaker heb gehoord van coaches maar erg lastig vond om ook echt ineens te worden. Maar toen ik interviews met kinderen had afgenomen, en vragenlijsten heb afgenomen die zij hadden ingevuld kwam er ook bij de kinderen uit dat ik wel wat strenger mocht worden. En toen ben ik wel een beetje 'geschrokken', je wilt een leuke leerkracht zijn waar de kinderen met een positief gevoel naar kijken, maar nu bleek eigenlijk dat er met mij in de klas best veel wanorde was en weinig rust. 

Toen ben ik aan de slag gegaan met samen met de kinderen nieuwe regels opstellen, ik heb mij hier vervolgens heel strikt aan gehouden en de onruststokers in de klas kregen nu wat vaker straf. Na een week begon ik daadwerkelijk verschil te merken, de onruststokers wisten wat hen te wachten stond bij bepaald gedrag en er was gedurende de dag veel meer rust. Het gaf mij echt een positief gevoel om te merken dat een strenge en consequente leerkracht dus ook een goede leerkracht kan zijn waar de kinderen meer aan hebben dan een gezellige leerkracht. 

Ik zal hieronder mijn conclusie van het onderzoek citeren:

 

Terugkijkend op het gehele onderzoek denk ik vooral aan de vele informatie die op mij af is gekomen. Er zijn zoveel bronnen van informatie die allemaal iets anders
zeggen over klassenmanagement, dit heb ik weten te filteren in de informatie die mij of aansprak of in mijn ogen niet mocht missen.
Vanaf hier neem ik de vraag waar het gehele onderzoek mee begonnen is als uitgangspunt van mijn conclusie:

Wat zijn handelingen die ik als startend leerkracht kan gebruiken om te bouwen aan een positief klassenmanagement?

Als eerste wil ik zeggen dat er ongetwijfeld nog veel meer handelingen zullen zijn om te bouwen aan een positief klassenmanagement, maar dat ik het binnen dit
onderzoek beperkt heb gehouden. Aan de hand van het verkennende onderzoek heb ik mij toegespitst op één van de pijlers van goed klassenmanagement ‘regels en
routines’. Ik wist van mijzelf dat ik er niet van houdt om een strenge leerkracht te zijn, dit is gewoon niet mijn aard. Aan het einde van dit onderzoek heb ik wel geleerd dat
je soms die keus niet hebt. De uitspraak van Brunis van Maanen tijdens zijn masterclass ‘orde houden’ dat je als leerkracht niet jezelf bent maar een professional, is mij gedurende dit hele onderzoek dan ook bijgebleven. Ik ben dan misschien niet een strenge leerkracht, ik heb wel ervaren dat het werkt om duidelijk en consequent te zijn. Leerlingen weten wat ze kunnen verwachten en dat schept een band van vertrouwen.

Uiteraard kun je niet in drie weken, de tijd van het ontwerponderzoek, zorgen voor een positief klassenklimaat. Als ik één ding geleerd heb is het dat de regels en
routines vanaf het eerste moment duidelijk en goed moeten zijn, dan ligt de fundering en kun je gaan bouwen aan een positieve sfeer. Deze basis leg je dus aan
het begin van het schooljaar, dit heb ik ook te horen gekregen in gesprekken met collega’s. In het begin span je de touwtjes strak aan om ze later te laten vieren, dat weet ik nu en zal ik absoluut meenemen naar de toekomst. Concluderend kan ik stellen dat ik een antwoord heb gekregen op mijn onderzoeksvraag, ik heb handelingen ontdekt en ervaren waar ik echt iets mee kan en ook zeker zal gaan gebruiken. Ik zie het onderzoek daarom als een geslaagd en leerzaam geheel waar ik ook in mijn verdere loopbaan wat aan heb.

 

Dit onderzoek heeft voor mij een paar echte 'eye openers' gehad die wel goed voor mij zijn geweest, en ik ben blij met het eindresultaat!

Flankerende lijn 

Communiceren met ouders 

Tijdens je lio krijg je ook te maken met ouders, veel meer dan normaal. Om je voor bereiden op deze praktijk hebben wij een eenmalige cursusdag gehad op school, hierbij kwamen acteurs de rollen van ouders vervullen in verschillende situaties. Wij hielden dan gesprekken met deze 'ouders' en vervolgens kregen we feedback, ik vond dit een heel nuttige en leuke dag! 

 

Ik heb lovende feedback gekregen over mijn rustige uitstraling en stem maar ook goede tips gekregen als ouders uit laten spreken en veel positieve dingen benoemen. Uiteindelijk heb ik ook op stage oudergesprekken gevoerd en dit alles samengevoegd tot één verslag wat vervolgens beoordeeld is ...... (oudergesprekken zijn pas volgende week)


Groepsplan Taal

Na in Minor 1 een groepsplan te hebben gemaakt voor rekenen was het nu de tijd voor taal. Ik heb dit gericht op spelling aangezien hier ook een groepsplan voor was op mijn stageschool zelf. Het maken van een plan voor taal vond ik wel heel anders dan rekenen omdat je met name met spelling zit met veel regels waar de leerlingen moeite mee hebben. 

Het is vooral meer werk dan rekenen, maar wel nodig om alles goed in kaart te brengen. Het plan met evaluatiemomenten en eindevaluatie heb ik opgestuurd als een verslag en deze is uiteindelijk met een 7 beoordeeld! 

Het verslag plaats ik om privacy redenen niet online.


Supervisie

Tijdens Supervisie ben ik acht keer met Regina, Maartje en Ilona in gesprek geweest over onze leerdoelen en leerpunten. Onder leiding van Roy Meulman heb ik dit ervaren als zeer positief! Ik was in het begin sceptisch omdat ik niet persé vind dat je over al je kleine problemen moet gaan praten, maar ik ben wel tot veel nieuwe inzichten gekomen en heb ook wel positieve feedback mogen ontvangen. 

Al met al kijk ik dus, ondanks dat ik sceptisch was, terug op een leerzame ervaring met een betrouwbaar en professioneel groepje! De eindevaluatie is uiteindelijk voldoende beoordeeld en ook dit vak is dus afgerond.


Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Als ik tijdens de afgelopen periode iets geleerd heb is het toch wel dat een consequente en strenge leerkracht ook een goede leerkracht is. Leerlingen hebben hier behoefte aan en hebben dit ook aangegeven, dit is dus ook wat ik veel terug laat komen in mijn POP. Daarnaast heb ik opgeschreven dat ik meer tijd wil vrij maken voor individuele leerlingen, maar ook meer een rol wil spelen in het team. In principe wil ik zorgen dat ik als onderdeel van het team niet meer weg te denken ben, ook deze twee punten komen terug in mijn POP die hieronder te downloaden is!

POP - Minor 2
PDF – 48,5 KB 352 downloads

De documenten hieronder zijn een aantal formaliteiten die misschien nog aan bod komen tijdens het assessment of het toelatingsgesprek. 

Overzicht Liodagen 2017-2018
PDF – 45,5 KB 243 downloads
TOELATINGSPORTFOLIO 1718
Word – 40,7 KB 297 downloads
STARTBEKWAAM minor 2 assessment 1718
PDF – 226,3 KB 341 downloads